Vietnamesisk kanel
Kanel i både salt och sött
De allra flesta kan skriva under på att kanel är underbart gott. Kanel är en krydda som återfinns i närapå samtliga kök världen över, vissa kök använder kanelen mest till sötsaker medan andra använder den omfångsrika kryddan i matlagning. Vi i Sverige älskar våra kanelbullar och vid Medelhavet gör man fantastiska köttgrytor med kanelsmak.
Den som intresserar sig för sina råvarors börd och lägger lite energi på att finna fräscha råvaror av generellt hög kvalitet vet att kanel varierar en hel del beroende på var samt hur man köper den. “Vanlig kanel” från stormarknader tillhör sällan kategorin “fin kanel”, men en styrka är givetvis att den är tämligen billig.
En nyhet på marknaden nu är vietnamesisk kanel. Den vietnamesiska kanelen är bättre än vanliga kanelen på alla punkter, plus att man behöver mycket mindre dos av vietnamesisk kanel än vad som behövs av “vanlig kanel”. Den allra finaste kanelen är vietnamesisk kanel som man själv mal i en kryddkvarn – den som tycker om kanel kommer aldrig att kunna återgå till dagligvaruhandelns i jämförelse smaklösa kanel. Vietnamesisk kanel är starkare, mörkare, luktar samt smakar mycket mer – i mindre dos än “vanlig kanel”, och den kan användas på samtliga traditionella sätt så länge man håller koll på att man inte doserar för mycket.
Kanelens hälsofördelar
Kanel är gott, visst, men det är likaså fantastiskt nyttigt! Vad inte alla känner till är de oändliga hälsofördelarna som kanel bidrar till – och i samma utsträckning som vietnamesisk kanel bidrar till godare och starkare smak och doft, skänker den också tydligare fördelar för hälsan. Den verksamma faktorn i kanel heter kanelaldehyd och procentandelen av den är avsevärt högre i vietnamesisk kanel om man jämför med vanlig kanel.
Vietnamesisk kanel är utomordentligt för den som vill balansera sitt blodsocker, är man i riskzonen för diabetes rekommenderar till och med läkare att inkludera en aning kanel i den dagliga kosten eftersom den tar udden av blodsockertoppar och -dalar.
För människor som vill gå ner i vikt är kanel även effektivt därför att kanelaldehyden ökar förbränningen och åstadkommer att kroppen väljer lagret fett framför muskler som bränsle. Även här är vietnamesiskt kanel mycket starkare och mer kraftfull än vanlig kanel.
Vietnamesisk kanel samt ketos
Allt fler väljer att övergå till ketogena dieter, dvs hastigt dra ner på, alternativt totalt utesluta, kolhydrater i kosten. Detta gör man därför att må bättre, komma i form och hamna i det stabila, fettförbrännande tillståndet ketos. En hel del människor på lågkolhydratdieter erfar dock ändå att de får problem att hamna i balanserad ketos och en teori går ut på att kroppen har nedsatt insulingkänslighet över årens lopp – inte nödvändigtvis till den omfattning att man dragit på sig diabetes, men ändå tillräckligt, på en generell kolhydratsbaserad diet. Äter man vietnamesisk kanel ihop med sin vanliga lågkolhydratdiet så verkar det som att kroppen lättare hamnar i ketos och därtill lättare håller sig kvar i ketos. Ett hett förslag för alla som kämpar med sin ketosbalans!
Var köper man vietnamesisk kanel?
Vietnamesisk kanel är fortfarande ovanligt i Sverige, men söker man på nätet hittar man en del återförsäljare. Vad man inte känner till när man handlar online är hur kvaliteten är, men nu kan man snart få tag på exceptionellt förnäm vietnameisk kanel genom Gert Strand AB. Håll utkik på www.allt-fraktfritt.com om du är intresserad av kvalitativ, prisvärd vietnamesisk kanel.