Vietnamesisk kanel minskar kroppsfettet och ökar muskelmassan
Viktminskning och muskeltillväxt gynnas av Saigonkanel
Vad mer än Saigonkanel kan stimulera både tillväxt och förbränning? I regel går dessa två inte hand i hand, men den vietnamesiska kanelens unika egenskaper gör det möjligt. Den som önskar bli av med överskottsfett, men samtidigt främja muskeltillväxt kan dra rejäla fördelar genom ett dagligt intag av upp till fyra gram Saigonkanel.
Saigonkanel och viktminskning
Vad Saigonkanelen åstadkommer åt viktminskningen är att den ökar insulinkänsligheten vilket får kroppen att slappna av i sin insulinutsöndring. Det leder i sin tur till att cellerna absorberar glukosen i blodet långsammare – med andra ord så får man mer tid på sig att förbränna energin på ett jämt vis innan den lagras i fettcellerna.
Ifall man däremot tränar mycket så vill man ju att energin ska absorberas kvickt, och här får kanelen en annan roll – den öppnar då upp cellerna för upptagning av glukosen och musklerna växer – processen påminner om insulinets funktion, som ju är satt på semestermode av samma kanel.
Olika typer av kanel
Det finns tre huvudtyper av kanel:
• Ceylonkanel
Denna kanel kallas vanligtvis för äkta kanel, den har ljusare färg och mildare arom än Kassiakanel, därjämte är den sprödare och därför lättare att omvandla till pulverform. Ceylonkanel växer vilt i Asien och odlas i Afrika och Sydamerika. Kumarinhalten är lägre i Ceylonkanel, men det är också halten av kanelaldehyd som är det verksamma ämnet med samtliga hälsofrämjande egenskaper.
• Kassiakanel
Kassiakanelen växer fritt i sydöstra Kina, på Java och Sumatra och kryddan som är så allmän i våra kök utvinns från trädets bark. Kassiakanel har starkare smak än Ceylonkanelen.
• Malabarkanel
Denna kanelsort, som kommeer från kustområdet i Indien med samma namn, är inte speciellt vanlig på marknaden.
Saigonkanel är nära besläktad med Kassiakanel, dvs en kanelaldehydladdad, smak- och färsgstark kanel som trumfar den vanliga Kassiakanelens egenskaper tämligen rejält. I essentiella oljor av Saigonkanel återfinns en 25 %-ig halt av kanelaldehyd. Detta gör denna kanelsort till den dyraste på marknaden, men likaså den klart ultimata kvalitetsmässigt.
Vill man satsa på att förbättra formen med hjälp av kanel så får man helt klart bäst utfall med vietnamesisk kanel.
Saigonkanel
Kärt barn har många namn och detta gäller även för denna kanelsort som har sitt påbrå i Vietnams högland. Vanligtvis kallas vietnamesisk kanel för Saigonkanel, troligen därför att det är ett kortare, enklare namn att memorera och använda sig av i såväl tal- som skriftspråk, men sanningen är att denna fantastiska krydda minsann växer i centrala Vietnamn, ganska långt från den sydliga staden Saigon. I sitt hemland är Saigonkanelen en obligatorisk beståndsdel i nudelsoppan Pho.
Kanel är gott i mycket!
Den som vill införa ett dagligt standardintag av Saigonkanel kanske undrar hur kanelen äts på bästa sätt. Det finns mängder av maträtter vari kanelsmak passar, t ex vanlig köttfärssås, köttbullar, olika köttgrytor samt i soppor. Att kanel är gott till desserter vet vi mycket väl – säg kanelbullar och alla förstår! På gröten, i yoghurten och även i glass är det oerhört smakligt med kanel. Man ska heller inte underskatta kanelsmaken i drycker som kaffe och te och ifall man tränar kan det vara angenämt med en aning Saigonkanel i proteinshaken, prova och se!