Relevant att tänka på vad man äter när man går på Atkinsdieten
Självfallet är det en fördel att den som börjar med Atkinsmetoden är rejält motiverad och disciplinerad. Självfallet finns det födoämnen som bör undvikas för att dieten ska bringa så goda resultat som möjligt. Grundtanken med Atkinsmetoden är att dra ner på kolhydraterna, och i synnerhet dra ner på de snabba kolhydraterna. Det innebär att det krävs ett kraftigt reducerat intag av socker och dessutom fiberfattiga produkter som innehåller mycket vitt mjöl.
Ungefär 50-75% av kroppens energibehov ska komma från protein och fett och det återstående energibehovet från intag av kolhydrater.
En tydlig fördel är att det under de senaste åren har vuxit fram en ökad medvetenhet hos både konsumenter och producenter. I mataffärerna finns för den skull mer grovt bröd att hitta, och sockerhalten i exempelvis yoghurt och i juicer har blivit mindre. Födoämnen som består av mycket fibrer som grönsaker, frukt, linser, bönor och spannmål är visserligen bra i begränsade mängder men ska reduceras enligt Atkinsdieten. Det är viktigt att hålla uppsikt över dessa födoämnens annorlunda GI-värden.
Det krävs ju en viss mängd protein inom Atkinsmetoden. Därför är det fördelaktigt att äta ändamålsenligt protein som framförallt finns i vilt kött, avokado och fisk.