Maximera fettförbränningen med Saigonkanel
Saigonkanel och annan kanel
Saigonkanel är en typ av kanel som odlas i Vietnam, den är nära relaterad med Kassiakanel, men sitter på avsevärt rikare arom – och för människan hälsofrämjande egenskaper.
Låt oss begrunda begreppen. Kassiakanel är den kanel som vi vanligen stöter på i matvarubutikerna, den är billig och rik gällande smak och doft. Den består av ämnet kanelaldehyd vilket är ett ämne med en mängd smarta egenskaper. Den innehar också ämnet kumarin, vilket kan vara farligt för människan ifall den intas i för rejäla doser.
Kassiakanel är den ordinära kanelen så att säga, men den äkta kanelen heter Ceylonkanel. Denna kanelsort är mildare vad innefattar doft och smak, och har ljusare färg. En stång av Ceylonkanel är enbart rullad som en snäcka, medan en stång Kassiakanel är rullad i bägge ändar.
Saigonkanel är på flera vis lik Kassiakanelen, men är samtidigt starkare. Den är starkare i smak, i doft, och i sin halt av såväl hälsofrämjande kanelaldehyd som det i viss utsträckning skadliga kumarinet. Begränsar man sitt intag av Saigonkanel till max fyra gram per dag får man dock inga negativa hälsoeffekter av kumarinet. Det är dock tillräckligt för att erhålla de hälsosamma effekterna.
Blodsocker och fettförbränning
Människokroppen mår som bäst när blodsockret är i balans. Det finns olika vis att se till så att detta sker och den kroppsliga processen är komplex. Träning, intag av mat med lågt GI och dessutom helt avstå ifrån kolhydrater är alla gynnsamma sätt att hålla kroppen i gott skick – och blodsockret under kontroll.
Ett annat vis är att inta kanel, och då helst Saigonkanel. Kanel har visat sig tydligt balansera blodsockret genom att den ser till att magsäckstömningen går långsammare samt att insulinkänsligheten ökar, vilket är en av många fantastiska effekter som kanelen har på kroppen. Önskar man rivstarta fettförbränningen är Saigonkanel i kaffet, alternativt i frukostmålet, en superb start på dagen därför att den stimulerar.
En balanserad blodsockernivå är i sig fördelaktig för fettförbränningen eftersom att den sänker insulinutsöndringen och därmed lagrar mindre energi i fettvävnaden.
LCHF och Saigonkanel
Om man tillhör följarna av lågkolhydratsdieter såsom LCHF alternativt Atkins, så äger Saigonkanelen fortfarande en mängd gynnsamma kvaliteter, t ex är kryddan ketosstimulerande – dvs. man får en raketskjuts in i det effektiva fettförbränningstillståndet ketos. Kanelen innebär även att energi lättare lagras i muskelmassan, i princip på samma vis som insulinet gör när man tränar samt äter kaloririk föda.
Dosering av Saigonkanel
Det är viktigt att man har koll på vad man sätter i sig – samt i vilken mängd. Det gäller allting man äter, så även kanel. Saigonkanel innehåller hög procentandel av det verksamma ämnet kanelaldehyd – det som skänker alla dessa fantastiska effekter på kroppen. Men Saigonkanel är också rikt på kumarin, som inte är lika hälsosamt, framför allt kan kumarin ställa till det med levern om det överdoseras.
Man har kommit fram till att max fyra gram Saigonkanel bör intas per dag, för den markant mildare Ceylonkanelen gäller sex gram som tak. Tydliga effekter på blodsocker och ketos uppfattas dock efter oerhört små doser, så man bör prova sig fram för att hitta en dos som passar en.