Kanel i kaffet för snabbare ketos
Ketos stimulerar fettförbränningen
Ketos är ett ord som för blott ett litet antal år sedan knappt var känt i allmänna kretsar, men idag är det ett ord på allas läppar. Ketos är ett kroppsligt tillstånd som en stor del av svenskarna idag strävar efter att hamna i genom att ändra om sin mat till LCHF – Low Carb High Fat (lite kolhydrater mycket fett) . Andra dieter är Atkins och Skaldemans diet.
Ketos, vad är det
Ketos är när kroppen är i fettförbränningsläge i stället för kolhydratförbränningsläge.
Ketos uppstår i kroppen när ketoner blir den energigivande substansen istället för glukos, som är det vanliga. För att detta ska kunna ske måste i stort sett alla kolhydrater (mjöl, socker, bröd, gryn, pasta) uteslutas ur kosten och sedan måste glukoslagret i musklerna tömmas. När kroppen blir tom på glukos så går den över till att producera ketoner, samt denna arbetsgång kräver mycket mer handlingskraft, dessutom är ketonerna mycket fördelaktiga för fettförbränningen. I ketos är fettförbränningen beständig förhöjd oavsett om man tränar alternativt sitter totalt stilla. Håller man på att banta så behöver man inte motionera för att gå ner i vikt och inte syssla med svält (kaloribantning) som även minskar muskelmassan.
Kanel är mer än «okej» vid en lågkolhydratsdiet
Länge har man rekommenderats att piffa opp maten med kanel om man vill avstyra kolhydrater. Att kanel är «ok» under en lågkolhydratsdiet har alltså varit känt sedan länge, men att kanelen i sig är direkt fördelaktig för att hamna i ketos är inte lika känt.
Saigon Kanel ökar insulinkänsligheten 29% vilket innebära att kroppen producerar mindre insulin, och ju mindre insulin – desto bättre!
Olika kanelsorter fungerar självklart annorlunda bra, men bara en kanelsort fungerar riktigt bra – Saigonkanel . Den bästa kanelen för ketos är Vietnamesisk kanel (Saigonkanel) Cinnamomum loureiroi.
Hur kan man inta kanelen?
Kanel har ganska säregen smak och det är antagligen inte så kul att förtära kanelsmakande mat dagarna i ända. Faktum är att det är ganska lite kanel som skall till för att ge proportionerligt stor effekt på ketosen. I kaffet eller teet är det enormt gott med några stänk kanel, mindre än ett halvt gram är ganska lagom dosering. På detta vis får man en riktigt bra start på dagen samt fettförbränningsprocessen kickas igång redigt.
Kanel på grekisk yoghurt, på LCHF-gröt alternativt i LCHF-musli, i en mustig köttgryta och i diverse bakverk (på lågkolhydratsvis ja!) är också fantastiskt mumsigt. Man kan göra egen kanelglass, det är mycket godare än man kan ana, och vill man piffa till den lite tillägg så kan man hava i ingefära också, alternativt en aning apelsinessens. Fantasin är som vanligt nyckeln till framgång.
Det enklaste är lite Saigonkanel i kaffet – det är gott.
Kanel stöder även vid vanliga dieter
Det är inte bara strikta lågkolhydratare som kan avvika fördelar ur ett regelbundet intag av kanel, realitet är att den som äter kolhydrater får stabilare blodsocker om den jämsides intar kanel. Så, lågkolhydratare uppnår bättre ketos med hjälp av kanel och kolhydratsätare blir inte riktigt lika brutalt drabbade av kolhydraterna om de balanserar de där med kanel. En fantastisk smakgivare är vad den är – samt fantastiskt aptitlig!
Överdriven konsumtion av kanel kan vara farligt
Man ska förtära max fyra gram kanel per dag eftersom kanel innehåller ämnet kumarin som i stora doser samt efter långvarigt intag kan affektera levern negativt. Det ska emellertid ganska mycket till för att man skall lyckas få i sig mer än fyra gram kanel per dag under en längre tid.