Kan man dra allt socker över en kam?
Socker är ett samlingsnamn för ett enormt mängd organiska ämnen (så kallade sockerarter) av varianten kolhydrat.
Socker är sött samt energirikt och utgör det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt tal och i mindre detaljerade innehållsförteckningar används termen socker mestadels om raffinerad sackaros.
Strösocker samt bitsocker består av bet- eller rörsocker, som bägge är trivialnamn för sackaros.
Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, samt det säljs liksom vanligt socker som bit- alternativt strösocker.
Det finns flera annorlunda sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) och stärkelse.
Vi stoppar i oss allt för mycket socker alternativt kolhydrater för att det ska vara nyttigt för kroppen.
Och ”vanligt” socker som det som finns i exempelvis dricka som Coca Cola är inte nyttigt.
Visste man att en burk Coca Cola har kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar samt att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?
Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk har lika mycket socker som motsvarande antal apelsinjuice.
Skillnaden är dock att apelsinjuice innehåller vitaminer och mineraler som du knappt hittar i en CocaCola burk.
Men låt oss ta en titt på en del annorlunda val till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Kostfibrer
Polydextrose är vattenlösliga kostfibrer som används i födoämnen.
Ungefär 9% är sockerarter, resten är kostfibrer.
Ca 75% knallar rakt igenom kroppen, övriga blir föda till nyttiga bakterier i tarmsystemet.
Är i flera olika födoämnen så att tillverkarna kan skryta med ”Innehåller “goda” fibrer”
StröSöt – som strösocker men med flera olika nickname
Strösöt ser ut samt smakar som socker – men har blott ungefär 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% naturlig produkt samt det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en mängd varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol samt tas ej upp alls utav kroppen.
Noll kalorier och Noll i GI (glykemiskt Index).
Ser ut som samt har samma granulering som strösocker.
Är naturligt i päron, meloner samt svamp med flera.
Sucralose flytande
https://allt-fraktfritt.com/sucralose-19/
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är gjort av socker.
Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta upp Sucralose.
Inga kalorier samt inga kolhydrater med övriga ord.
Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men totalt sockerfritt.
Smakar som socker. Klicka för mer info.
Är som sacketter, helt kolhydratfria, skänker blott sötman och är perfekt till kaffe, the samt dylik.
Sacketter skänker bara sötman.
Vill man också äga “Body”, dvs fylligheten som socker ger, så finns det en pulvermix med maltodextrin.
Maltodextrin är förädla kolhydrater kreerade utav stärkelse som brutits minska i mindre beståndsdelar, allmänt med syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter samt är en mycket enkelt, vit, kristalliknande och smaklös materia.
Maltodextrin nyttjas framförallt som fyllnadsmedel i sötningsmedel.
Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin alldenstund det tas opp fort i kroppen.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som används istället för socker i de mesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som ger 4 kcal per gram.
Aspartam skänker noll kariespåverkan och ingenting blodsocker- alternativt insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, som är lika mycket som socker men tack vare sin omkring 200 gånger sötare smak nyttjas aspartam i analog mindre doser än socker.
Aspartam innehar, till skillnad från somliga andra sötningsmedel, ej någon laxerande effekt vid överkonsumtion
Bruk
Aspartam är tillsatt i närmare 6000 födoämnen världen över, varav ungefär. 2000 i Europa.
Substansen nyttjas som sockerersättning i bl. a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.
Debatten om risker
Substansen är en utav världens mest dokumenterade, utredda samt debatterade.