Kan man dra allt socker över en kam?
Socker är ett samlingsnamn för ett rejält antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.
Socker är sött samt energirikt och utgör det främsta bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt tal och i mindre detaljerade innehållsförteckningar brukas termen socker mestadels om raffinerad sackaros.
Strösocker samt bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom vanligt socker såsom bit- eller strösocker.
Det finns flera annorlunda sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) och stärkelse.
Vi får i oss allt för mycket socker och kolhydrater för att det ska vara sunt för kroppen.
Och ”vanligt” socker som det som finns i till exempel läsk såsom Coca Cola är inte hälsosamt.
Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar tio sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar 16 sockerbitar?
Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika stora mängder socker som likvärdig mängd apelsinjuice. Skillnaden är dock att apelsinjuice består av vitaminer och mineraler vilket du inte hittar i en CocaCola burk.
Men låt oss ta en titt på lite skilda alternativ till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Fibrer
Polydextrose är vattenlösliga fibrer som finns i livsmedel.
Ungefär 9% är sockerarter, resten är fibrer.
Ungefär 75% går rakt genom kroppen, övriga blir mat till nyttiga bakterier i tarmsystemet.
Finns i många skilda livsmedel så att producenterna kan bravera med ”Innehåller nyttiga fibrer”
StröSöt – som strösocker men med många skilda namn
Strösöt ser ut och smakar som socker – men innehar bara ca 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% naturlig produkt och det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en mängd olika varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp över huvud taget av kroppen.
Noll kalorier samt inga GI (glykemiskt Index).
Ser ut som och har samma granulering som strösocker.
Förekommer naturligt i päron, meloner och svamp med flera.
Sucralose flytande
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.
Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta upp Sucralose.
Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.
Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men fullständigt sockerfritt.
Smakar som socker.
Finns som sacketter, fullständigt kolhydratfria, ger bara sötman och är perfekt till kaffe, te och liknande.
Sacketter skänker enbart sötman.
Vill man också ha “Body”, dvs fylligheten som socker skänker, så finns det en pulvermix med maltodextrin.
Maltodextrin är rena kolhydrater producerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, vanligtvis med hjälp av syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en avsevärt lätt, vit, kristalliknande och smaklös substans.
Maltodextrin används framförallt som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin med tanke på att det tas upp snabbt i kroppen.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som används istället för socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, o.s.v.; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår mestadels i färdiga livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till 4 kcal per gram.
Aspartam ger ingen kariespåverkan samt inget blodsocker- eller insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är 4 kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men eftersom sin cirka 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.
Aspartam har, till skillnad från vissa andra sötningsmedel, inte någon laxerande verkning vid överkonsumtion
Användning
Aspartam är tillfört i närmare 6000 livsmedel världen över, varav ca 2000 i Europa.
Substansen används som sockerersättning i bland annat bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.
Debatten gällande risker
Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda samt debatterade.