Kan man dra allt socker över en kam?
Socker är ett samlingsnamn för ett stort antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.
Socker är sött och energirikt och utgör det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt tal och i mindre detaljerade innehållsförteckningar används termen socker oftast om raffinerad sackaros.
Strösocker samt bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom vanligt socker som bit- eller strösocker.
Det finns flera skilda sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.
Vi får i oss allt överdriven mängd socker och kolhydrater för att det ska vara nyttigt för kroppen.
Och ”vanligt” socker som det som finns i exempelvis läsk såsom Coca Cola är inte nyttigt. jojo bantning wikipedia
Visste du att en burk Coca Cola innehåller kolhydrater som motsvarar 10 sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar sexton sockerbitar?
Men Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika mycket socker som motsvarande mängd apelsinjuice. Skillnaden är dock att apelsinjuice består av vitaminer och mineraler vilket du inte finner i en CocaCola burk.
Men låt oss ta en titt på lite olika alternativ till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Fibrer
Polydextrose är vattenlösliga fibrer som används i livsmedel.
Ungefär 9% är sockerarter, resterande är fibrer.
Ungefär 75% går rakt genom kroppen, övriga blir mat åt nyttiga bakterier i tarmsystemet.
Finns i många skilda livsmedel så att tillverkarna kan bravera med ”Innehåller nyttiga fibrer”
StröSöt – som strösocker men med många annorlunda namn
Strösöt ser ut och smakar som socker – men har endast ca 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% okonstlad produkt och det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en mängd varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp över huvud taget av kroppen.
Noll kalorier samt inga GI (glykemiskt Index).
Ser ut som och innehar likadan granulering som strösocker.
Finns naturligt i päron, meloner och svamp med mera.
Sucralose flytande
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.
Till skillnad från socker så kan kroppen ej ta upp Sucralose.
Inga kalorier och inga kolhydrater med andra ord.
Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men fullständigt sockerfritt.
Smakar som socker.
Finns som sacketter, helt kolhydratfria, skänker blott sötman och är superb till kaffe, te och liknande.
Sacketter ger bara sötman.
Vill man även ha “Body”, dvs fylligheten som socker bidrar till, så finns det en pulvermix med maltodextrin.
Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, oftast med syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en avsevärt lätt, vit, kristalliknande samt smaklös substans.
Maltodextrin tillämpas främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flertal sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin därför att det tas upp raskt i kroppen.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som används istället för socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, o.s.v.; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår mestadels i färdiga livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till 4 kcal per gram.
Aspartam ger ingen kariespåverkan samt inget blodsocker- eller insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är 4 kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men tack vare sin ungefär 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.
Aspartam har, till skillnad från en del andra sötningsmedel, ej någon laxerande effekt vid överkonsumtion
Användning
Aspartam är adderat i närmare 6000 livsmedel världen över, varav ungefär 2000 i Europa.
Substansen används som sockerersättning i bland annat bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner med mera.
Debatten om risker
Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda och debatterade.