Hur använda sötningsmedel för att få perfekt söt smak på något nyttigt vis?
Kan man njuta av livet utan att söta?
Men numera så finns det gott om sötningsmedel som inte gör att man går upp i vikt. Sackarin är ett av många exempel på sötningsmedel man kan använda med gott samvete.
Tro inte att sackarin är det enda eller ens det absolut bästa alternativen för sötning du kan välja emellan.
Redan på 1800-talet upptäcktes sackarin som sötningsmedel och har seda dess använts att söta kaffe och te. Sackarin har bland annat det egenskapen att den passerar kroppens hela matsmältningssystem utan att tas upp överhuvudtaget.
Detta är orsaken till att sackarin är så popis hos diabetiker. Sackarinets sötningseffekt på cirka 500 ggr mer är socker, är smått otrolig men tyvärr finns det en bismak av metall som inte uppskattas av alla.
Det finns flera alternativ, exempelvis Sukralos som blivit ett populärt sötningsmedel med få kalorier och som smakar riktigt gott.
En extra fördel med Sukralos utöver att det också ger 500 ggr sötare än socker är att det kan hettas upp och därmed är lämpligt för bakning. Sukralos rena sockersmak kommer sig av att det är framställt av socker. Ett annat sötningsmedel är Cyklamat som är betydligt svagare än Sukralos.Cyklamat ett samlingsnamn för olika salter som används som sötningsmedel och har runt 40 gånger mer sötningseffekt än vanligt socker.
Aspartam som är uppbyggt av två aminosyror, fenylalanin samt asparaganinsyran är ett mycket känt sötningsmedel.. När ser en produkt som marknadsförs som “bantningssötmedel” eller sockerfri sötning är det förmodligen Aspartam den innehåller,
Problemen med Aspartam är att smaken är lite kemisk.
Det finns dessutom 100 % naturliga medel och de har blivit ordentligt omtyckta
På senare år så har det förekommit en hel del diskussion om de artificiella sötningsmedlen som aspartam och sackarin och man har varnat för att det kanske inte är så hälsosamt att överdriva användandet av dessa.
Så då Stevia (som också kallas sötflockel) släpptes på marknaden blev många glada.
Man gör också det som kallas för sötströ av stevia och det här är en slags strösocker som är bra mycket nyttigare än det vanliga strösockret. Sötning med Stevia sötströ ger 18 gånger starkare sötning än strösocker.
Problemet med Stevia är att det har en lätt oangenäm bismak av lakrits. Du kan finna en del andra Stevia sötmedel där tillverkarna har blandat i annat för att dölja denna smak med ännu sämre resultat.
Ännu ett sötningsmedel, denna gång helt naturligt är Erytritol som finns i äpplen och päron. Smakar och ser ut som socker. Komme rpå andra pklats vad gäller smak efter Sukralos.
Liksom Sukralos är Erytritol svårt att hitta i butiker men båda finns online både på prisad och allt-fraktfritt.se.
När du väljer och vrakar bland alla sötningsmedel kan det vara skönt att veta att bland de articifiella ska du stoppa i dig stora mängder innnan det kan anses vara skadligligt.
Om du inte gillar stevia och andra naturliga alternativ så kan du definitivt använda kända preparat som sackarin och sukralos. Till “syvende og sist” är det ju smaken som ska avgöra vilken du vill använda.