För vem är Atkinsdieten lämplig?
Atkinsdieten är berömd för att den är lämpad för olika personer. Vi har alla annorlunda förutsättningar och lever under särskilda villkor och omständigheter. Då och då kan det betyda begränsningar i levnadssätt, och att exempelvis inleda Atkinsdieten är för den skull inte självklart för samtliga med tanke på de risker dieten kan betyda för en del.
Den som lätt blir gnällig och orkeslös av blodsockersvängningar bör undvika Atkinsdieten. Samma sak gäller den som har en ökad risk för hjärtsjukdom och har sämre kolesterolvärden. Det beror på att man enligt dieten äter stora mängder fett. Dock har inte detta samband i förhållande till den ökade risken kunnat bevisas i tillräckligt hög grad och samtidigt hävdar en del forskare motsatsen, d.v.s. att det inte alls föreligger någon risk.
Den senaste tiden har det t.o.m. visats att det kommit flera positiva rapporter. Men experter rekommenderar likväl att man ska förhålla sig avvaktande till Atkinsdieten om man har hjärtsjukdom eller sämre kolesterolvärden till dess forskningen pekar åt samma håll och sålunda blivit mer etablerad.
Det finns massor fördelar med en lågkolhydratkost. Den fjärde fasen inom dieten innebär till exempel ett levnadssätt med jämvikt mellan näringsintag och motion. Ibland kan det vara besvärligt att bli motiverad, och inte sällan bryter människor dieter allt för tidigt.
Atkinsdieten är lämpad för den som inte ser det som en förlust att inte få frossa i pasta och bröd och som uppskattar tydliga regler. När man väl har vant sig med dieten så brukar suget efter exempelvis pasta vara försvunnet. Den som hellre drar ner på kolhydrater kan istället njuta mer av en fet sås eller varför inte lite vispgrädde.
Atkinsmetoden är även lämplig för vegetarianer och veganer. Därutöver erbjuder Atkinsmetoden ett utbud av föda som passar att äta när man är ute och reser och kommer i kontakt med diverse snabbmatställen och olika typer av restauranger. På så vis kan Atkinsdieten ses som oerhört flexibel.
Det är just flexibiliteten i dieten som gör den passande för massor människor. Den som äter i enlighet med Atkinsdieten kan även vara flexibel mellan faserna och alternera dem sinsemellan. Exempelvis kan en del människor behöva mer tid än andra i induktionsfasen för att nå ketos. Och människor i den sista fasen, den så kallade underhållsfasen, måhända tvingas återfalla till induktionsfasen för att nämna ännu ett exempel.