Atkinsmetodens stöd av forskningen
En självklar anledning till Atkinsdietens populäritet är att forskningen har uppvisat goda resultat för den. Det vetenskapliga startskottet samt den vetenskapliga grunden för Atkinsdieten initierades när dr Robert C. Atkins under 70-talet utformade en kontrollerad kolhydratmetod efter att ha studerat några vetenskapliga artiklar som gav stöd åt en sådan metod. Det visade sig att Atkins inflytande skulle ge upprinnelse till ett enormt engagemang hos bantare världen över. En ny bantningstrend började successivt få fäste och allt fler påbörjade Atkinsdieten.
På den tiden hade en utökad benägenhet till fetma uppenbarat sig i USA, vilket oroade Atkins. Men han insåg att om man höll sig till korrekt föda och på samma gång begränsade de raffinerade kolhydraterna så började kroppen förbränna fett istället för kolhydrater. Det fick positiva effekter för viktminskning samt andra förbättringar relaterade till välbefinnande.
En otvetydig styrka med Atkinsdieten som även lockade många bantare att komma igång med den, var att dieten tillät mycket av vad flera ansåg vara smaklig föda. Till skillnad från andra dieter kunde man fortfarande njuta av diverse läckerheter och trots det gå ner i vikt. Vilket såklart gjorde Atkinsdieten till en drömdiet för frossarna.
Sedan 70-talet har forskare och utövare av Atkinsmetoden fått nya insikter och mycket av vetenskapen har utvecklats rejält. Den har blivit mer stabil och på så sätt blivit lättare att följa. Till exempel uppmanade dieten på 80-talet att man skulle förtära mycket ägg samt biff men med tiden blev dieten mer tillåtande och öppnare vad gällde viss kost.
På så vis har Atkinsdieten hela tiden varit under utveckling vilket i sin tur medfört att dieten oupphörligen haft en aktuell status i samband som har haft med välbefinnande och kost att göra. Den huvudsakliga och vägledande principen är dock fortfarande att kolhydratintaget i hög grad ska vara kontrollerat. När idealvikten är uppnådd ska en fortsatt reglering av kolhydratintaget upprätthållas och forskningen har visat att det dagliga intaget på 50 – 80 gram kolhydrater måste hållas för att inte en viktökning ska bli ett faktum återigen.
I dagsläget finns hundratals studier om Atkinsdieten som uppmärksammar positiva resultat av viktminskning och andra fördelar som är relaterade till hälsan. Det kan exempelvis handla om reducerade risker för hjärtsjukdomar, diabetes, inflammation, högt blodtryck. Därtill kan dieten leda till minskad fetma hos barn och ungdomar, och forskningen har dessutom visat på indikationer på fördelar i behandlingen av epilepsi
Forskningen bedrivs primärt från ledande universitet och institutioner i USA. Flera experter inom landet bidrar till vetenskapliga underlag inom metabolism, fysiologi och livsmedelsvetenskap. Det finns ett otvetydigt intresse av Atkinsdieten världen över på grund av dietens positiva effekter. Ur ett vetenskapligt synsätt får många människor bekräftelser som på löpande band vad gäller Atkinsdietens positiva effekter. Det innebär självfallet att Atkinsdieten ökar i populäritet än mer ju bättre det vetenskapliga stödet blir.