LCHF och andra kolhydratreducerade dieter
LCHF – Low Carb High Fat
”LCHF är ingen bantningsmetod, utan en livsstil”, det är ofta kommentaren man får från denna diets anhängare när man pratar om LCHF som ett sätt att gå ned i vikt. Förkortningen LCHF står för Low Carb High Fat vilket på svenska blir Lite kolhydrater och mycket fett. Genom att drastiskt dra ner på intaget av kolhydrater så tvingas kroppen att skapa ketoner för att framförallt leverera hjärna med energi, dessa skapas av fettceller. Efter ett litet antal dagar på LCHF hamnar man i ett tillstånd som heter ketos, vilket innebär att ketoner är det huvudsakliga bränslet i kroppen, i motsats till innan då det var glukos (druvsocker).
När man äter enligt LCHF äter man lite kolhydrater samt mycket fett och gör dieten till ett sätt att leva som man är tänkt att annamma för resten av livet, även efter att man nått sin målvikt.
LCHP
LCHP liknar LCHF i det att man utesluter eller markant drar ned på kolhydraterna, men istället för att fylla på med fettvävnad så fyller man på med protein. Denna diet används mycket av människor som tränar och vill bygga muskler, alternativt de som vill bliva av med underhudsfettet. LCHP går bra att köra under en viss tid, men kroppen behöver fett för att använda som bränsle och en massa andra användningsområden, så man ska inte gå på LCHP-diet allt för länge.
Dukan
Dukandieten är framtagen av fransmannen Pierre Dukan och innehåller fyra stadier. Dess grundidé baseras mycket på LCHP, man skall alltså äta mycket äggviteämne, men måttligt med fettvävnad samt kolhydrater. I första stadiet, som kallas attack, ska man bara äta fettfritt protein. mat som fisk, nötkött, hönsbarn samt ägg går bra (emellertid blott en äggula per dag!), medans det mesta annat försvinner. Strikt är det, men inledningen varar blott i 3-10 dagar.
Atkins
Atkins är en annan doktor som blivit rik på att dela med sig av sina tankar angående viktnedgång. Även här är det just kolhydraterna som synes som den största boven samt absolut som Dukandieten består Atkinsdieten av fyra faser. Atkinsdieten har haft jätte genomslag världen över sedan den introducerades på 1960-talet. Det intressanta med Atkins är att det är en läkare som utformat metoden vetenskapligt med blodprover och annat på sina patienter under behandlingen.
Paleo/Stenålderskost
Paleodieten är ytterligare version av alla kolhydratreducerade dieter som är i ropet för tillfället. Här ligger fokus på att man äter ca så som våra förfäder under stenåldern åt, dvs mycket kött och grönsaker, lite frukt, nötter och bär men inget av bröd, ris, makaroner osv, samt inga mjölkprodukter. Man äter så ”ren” mat som genomförbart, utan tillsatser. Många anser att detta är den mest hälsosamma dieten man kan begagna sig av, medan andra anser att den inte är lika effektiv för viktminskning som mer kolhydratsstrikta dieter som LCHF eller Dukan.
Piffa till lågkolhydratsmaten samt -drycken med smaker!
Gemensamt allmän dessa dieter är ett lägre intag av kolhydrater än vad vi normalt sett är bruk vid. I begynnelsen kan man ha ont av omställningsbesvär såsom trötthet huvudvärk och muskelsvaghet, men kroppen vänjer sig snart vid det nya bränslet (fett från maten och från kroppens överflödsfett) samt blir inom kort piggare samt starkare än tidigare. Man sliper jobbiga blodsockersvängningar samt lider man av sockersjuka kan man behöva minimera sitt insulin, vissa slutar t o m helt att använda insulin.
Den som anser det är tråkigt att bara inmundiga vatten kan smaksätta sitt kolsyrade vatten med Aromhusets bordsvattenaromer, helt fria från kolhydrater samt kalorier. Man kan oxå försöka kaffearomerna samt gräddaromerna – som är supergoda i yoghurt! Aromhusets produkter köper man enklast från www.allt-fraktfritt.com – kommer direkt i brevlådan.
Den som inte vill skippa sprit kan blanda Pernod och Ouzo (som innehåller en mängd socker) med Prestige essenser och Sucralose. Likörer går också att göra på essenser – även gräddlikör. Tom. en god grogg går att mixa med aromhusets sockerfria Läskkoncentrat + kolsyrat vatten. Mycket godare än dom äckliga Zero läsken man handlar färdiga. Det finns diabetiker som inte druckit en grogg på decenier för att den sockerfria köpeläsken är så äcklig – spriten förstärker dessutom den metalliknande smaken från sötningsmededlen. Aromhuset å andra sidan sötar sina läskkoncentrat med Sukralose – tillverkas av socker samt smakar som socker – men är 600 ggr sötare.
Alkohol är ett fröjd samt en fröjd så inte alla kan alternativt vill avstå det för att gå ner i vikt. Man skall då veta detta: kroppen har 3 kostförbränningslägen: kolhydratförbränning (när det dagliga intaget av kolhydrater är över ett visst antal gram är viktminskning omöjlig), fettförbränning och spritförbränning. Man kan vara i perfekt ketos (fettförbränningsläge) men så fort man dricker alkohol går kroppen över i spritförbränningsläge (för alkohol är ett gift för kroppen samt det ska förbrännas dän helt).
Viktminskningen avstannar till spriten förbrukats (två cl per timmar). Alla kolhydrater man intar accumuleras för att efteråt förbrännas – man kan hamna i kolhydratläge när kroppen gjort sig av med spriten. Har man druckit bira så innehåller denna 12% kolhydrater (stamvörtstyrka).
Torrt vin: (tillsätt ett litet antal droppar Sucralose om det är för torrt, smaka av tills det passar) och starksprit, ev grogg på Aromhuset sockerfria läskkoncentrat, är vad som gäller om man skall njuta av alkohol utan att inta för mycket kolhydrater.
Rödviner är nära nog alltid torra. Vitt vin från Alcase är nära nog alltid torrt. Chardonnay är fylligt även när det är snustorrt. Brygger man eget vin kan man jäsa det total-torrt. Bra att kunna om man är sugen på vin.