Bättre och sämre socker
Socker är ett samlingsnamn för ett brett antal organiska ämnen (så kallade sockerarter) av typen kolhydrat.
Socker är sött samt rikt på energi och utgör det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt tal och i mindre detaljrika innehållsförteckningar används termen socker oftast om raffinerad sackaros.
Strösocker samt bitsocker innehåller bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom vanligt socker såsom bit- eller strösocker.
Det finns flera annorlunda sockerarter, de vanligaste sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) och stärkelse.
Vi stoppar i oss allt för mycket socker eller kolhydrater för att det ska vara sunt för kroppen.
Och ”vanligt” socker som det som finns i till exempel läsk såsom Coca Cola är inte hälsosamt.
Visste du att en burk Coca Cola består av kolhydrater som motsvarar tio sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar sexton sockerbitar?
Fast Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika stora mängder socker som motsvarande mängd apelsinjuice. Skillnaden är dock att apelsinjuice innehåller vitaminer samt mineraler vilket du inte hittar i en CocaCola burk.
Men låt oss ta en titt på en del olika alternativ till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Fibrer
Polydextrose är vattenlösliga fibrer som finns i livsmedel.
Ungefär 9% är sockerarter, resterande är fibrer.
Ca 75% passerar rakt genom kroppen, övriga blir mat till nyttiga bakterier i tarmsystemet.
Finns i flera olika livsmedel så att tillverkarna kan bravera med ”Innehåller nyttiga fibrer”
StröSöt – som strösocker men med många annorlunda namn
Strösöt ser ut och smakar som socker – men har enbart ungefär 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% naturlig produkt och det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en mängd varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp över huvud taget av kroppen.
Noll kalorier samt inget GI (glykemiskt Index).
Ser ut som och äger likadan granulering som strösocker.
Finns naturligt i päron, meloner samt svamp med flera.
Sucralose flytande
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.
Till skillnad från socker så kan kroppen inte ta upp Sucralose.
Inga kalorier och heller inga kolhydrater med andra ord.
Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men alldeles sockerfritt.
Smakar som socker.
Finns som sacketter, absolut kolhydratfria, ger enbart sötman och är utomordentlig till kaffe, te och liknande.
Sacketter ger endast sötman.
Vill man också ha “Body”, dvs fylligheten som socker ger, så finns det en pulvermix med maltodextrin.
Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, oftast med syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en väldigt lätt, vit, kristalliknande samt smaklös substans.
Maltodextrin används i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Flera sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas upp omgående i kroppen.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som används istället för socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, o.s.v.; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som bidrar till fyra kcal per gram.
Aspartam ger ingen kariespåverkan och inget blodsocker- eller insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är 4 kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men tack vare sin ungefär 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.
Aspartam har, till skillnad från vissa andra sötningsmedel, ej en laxerande verkan vid överkonsumtion
Användning
Aspartam är adderat i närmare 6000 livsmedel världen över, varav ca 2000 i Europa.
Substansen används som sockerersättning i bland annat bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..
Debatten gällande risker
Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda samt debatterade.